Print this Page

Wandeling nr. 5. - Stenay - Dun-sur-Meuse - 26 km.

Via de Rue du Moulin rechts af naar de R964 richting Mouzay. Door Mouzay en naar de kastelen van Charmois, voorbij de beide kastelen en volg weer de gemarkeerde GR naar de Fontein van Dagobert. De hele route is gemarkeerd.

13. DE BRON VAN DE HEILIGE DAGOBERT
De bron ligt in het midden van een 1500 hectare groot bos dat wordt onderhouden door Staatsbosbeheer (Office National des Forets). De oude Arphays bron, nu de bron van de heilige Dagobert genoemd, is sinds de 9e eeuw een pelgrimsoord. De pelgrimstochten vonden zonder onderbreking plaats tot aan de Franse revolutie. Eind 19e en begin 20e eeuw zijn er verschillende pogingen gedaan om het pelgrimsoord opnieuw in ere te herstellen. Dit gebeurde eindelijk op 10 september 1983.
Het was in de nabijheid van deze bron waar koning Dagobert werd vermoord in de middag van de 23ste december 679. Het water uit de bron is altijd zuiver en van constante kwaliteit. Het is een rustige en vredige plek, vol van vogelgezang, een natuurlijke plaats voor meditatie.
We verlaten de bron en gaan over de GR naar het zuiden tot aan de richtingaanwijzer en ga rechts af. (linksaf gaat de weg naar Brandeville) We verlaten het bos bij 'Le Dahomey', steken de weg over en nemen de weg richting Lion-devant-Dun.



14. LION-DEVANT-DUN
Zoals in de kerk van Mouzay vinden we ook hier een glas-in-loodraam van de heilige Dagobert: 'De poorten van het bos van Woëvre gedenken hun heilige koning'.
Vervolg de gemarkeerde weg richting Milly-sur-Brandon, maar bij het verlaten van Lion is er eveneens een gemarkeerde weg naar de Côte Saint-Germain. Dit pad gaat 340 meter omhoog en eindigt bij het voormalige Romeinse kamp. (Le Camp des Romains)

15. LA CÔTE SAINT-GERMAIN
Op de top van deze heuvel ligt een oppidum Hadriaans kamp genaamd. Dat was de naam van de Romeinse keizer die regeerde in het midden van de 2e eeuw, ongeveer 500 jaar voor Dagobert II. Enkele eeuwen daarvoor hadden de Galliërs de heuvel omringd met een vesting. Vanaf het eindpunt van de weg heeft men een adembenemend panoramische uitkijk
We gaan terug naar de splitsing bij de weg van Dun en slaan links af richting Milly-sur-Brandon.

16. MILLY-SUR-BRANDON
Vanaf Milly, neem even de afslag richting Murvaux. Daar staat rechts van de weg in een boomgaard een ware menhir. Het wordt genoemd 'De zak van de duivel'.
In het begin van de eerste wereldoorlog in 1914 vestigde Kronprinz Wilhelm zich voor de duur van de oorlog in het kasteel de Tilleuls in Stenay. In 1915 liet hij in de steen de volgende woorden kerven:
"Ici s'arrête la limite des trois royaumes"
(Hier eindigt de grens van de 3 koninkrijken).
De lokale bevolking heeft de tekst in 1919 bedekt.
Op de top van de menhir is een groef die wijst in de richting van een klein dorp met een meer: Fontaine-Saint-Clair, gelegen in het bos ten zuidoosten. Een vrolijke legende over de duivel die ingenomen werd door een monnik wordt nog vaak verteld.
We vervolgen onze weg richting Dun-sur-Meuse.

17. DUN-SUR-MEUSE
Dun is een oppidum, (een hoger gelegen plaats meestal op een heuvel of plateau gelegen) waarvan de natuurlijke verdediging versterkt is door de mens ten tijde van de Kelten). De vallei van de Meuse dominerend, en verbouwd tot vesting rond 1050. De kerk is het enig overgebleven gebouw van de bovenstad dat niet is verwoest tijdens de eerste wereldoorlog. In de omgeving zijn de restanten van de vestingmuren nog te bezoeken.
Print this Page