Han-lès-Juvigny
Het dorp
Klein leuk dorp met ruim 100 inwoners en het is niet veel groter geweest dan 326 inwoners in 1846. In die tijd kende Han 2 steengroeves waarvan de stenen voornamelijk werden gebruikt in de eigen gemeenschap. In 1975 lag er een dieptepunt van 70 inwoners maar dat heeft zich weer wat hersteld. Er zijn 57 huizen en 42 huishoudens. 17% van de huizen is in gebruik als 2e woning. Een tiental woningen staat leeg. Huizen uit de 18e en 19e eeuw met datums als 1817 en 1824.
De kleine parochiekerk, gebouwd rond 1750, is gewijd aan Saint-Jean l'Evangéliste. (heilige Johannes de evangelist). Han kende lange tijd geen eigen geestelijke en de kapelaan uit Juvigny verzorgde de diensten.
Gemeentehuis
Het gemeentehuis is een combinatie van school, gemeentehuis én pastorie. Gebouwd rond 1850.
Lavoirs
Han-lès-Juvigny kent 2 lavoirs.
De een staat, verbouwd als woonhuis, aan de ruelle du Gué la Forge. (Gué, ook wel Wé in het Germaans staat voor water) De naam doet vermoeden dat hier een koelwater beekje heeft gelopen voor een Forge, een smederij of ijzergieterij.
Elk dorp kende een wasplaats (vrouwen) maar ook een smederij (mannen).
De andere wasplaats vraagt wat meer om deze te ontdekken.
Aan de Rue Haut vinden we het opgeknapte huis op nr. 14 en daarnaast het huis van nr. 16 met de cul-de-four: een halfronde uitbouw met halfronde koepel. Veel gezien in kerken, maar in dit geval zit er aan de binnenzijde de broodoven, waar hij ook de naam aan ontleent. Een oven die veelal ook een deel van het huis verwarmde.
Langs het huis loopt de voormalige chemin de Quincy, nu genaamd Chemin de Willanseaux en dit pad leidt naar de oude wasplaats.
Jammer genoeg gaat het pad niet meer helemaal naar Quincy omdat het deels is afgesloten. Echter de korte wandeling heen en terug voert langs de Loison en is de moeite waard.
De lavoir is ingestort maar het bassin is nog altijd zichtbaar én gevuld met water.
Waarom een lavoir zover van de bewoonde wereld is gebouwd is een raadsel, maar de muren aan de kant van het pad doen vermoeden dat hier eens meer gestaan heeft dan alleen dat muurtje!
De brandweerpomp
Wanneer je vanaf het zuiden binnenkomt, vanaf Juvigny, is er rechts ook nog een kleine kampeerauto plaats! Even doorrijden en rechts ziet u de oude koperen brandweerpomp opgesteld. Aan het einde rechtsaf en voor de brug over de Loison is er een parkeerplaats.
Station Han-lès-Juvigny
Van daaruit is het een leuke korte wandeling naar het oude stationnetje van Han-lès-Juvigny. De brug over en rechts met de weg meedraaien dan links. Het lijkt alsof je op het terrein van een boer komt maar je kunt rechtdoor. 300 meter en daar ligt het stationnetje met de oude bielzen er nog naast. Nu in gebruik als onderkomen voor de paarden. In 1914 werd het enkel spoor spoorlijntje Montmédy-Commercy, via Verdun geopend. Han was de eerste halte na Montmédy. Tijdens de eerste wereldoorlog (1914-1918) bliezen de Duitsers de gebouwen faciliteiten van de spoorlijn op. Het werd hersteld in 1922-23. Le Tacot (de oude locomotief) ging niet harder dan 40 km per uur. Aan de vooravond van de tweede wereldoorlog werd het spoorlijntje opgeheven.
Croix de Pâques
Terug naar de afslag en dan links af. Even klimmen en dan 700 meter verderop, net in het bos staat het Croix de Pâques (Paaskruis). Het kruis werd door de Duitsers in de eerste wereldoorlog vernietigd. In 1929 werd op verzoek van de burgers het Christusbeeld vervangen door een gegoten beeld. En ook het kruis, aangetast door de tijd, werd vervangen door een nieuw kruis van eikenhout uit het plaatselijke bos.
Er is nog geen foto van het kruis.
Bijgaande afbeelding is genomen uit het boek "Patrimoine des communes de la Meuse" (Collection "Le Patrimoine des Communes de France", dirigée par Jean-Luc Flohic. Flohic Editions, Paris 1999).
Wie stuurt de foto naar .
De 11 bronnen
Ten oosten van Han-lès-Juvigny, in het bos 'Fôret Domaniale de Juvigny' liggen 11 bronnen. Eén daarvan, de St. Hubertus bron, wordt beschreven in de wandeling van Juvigny. Maar het moet niet al te moeilijk zijn om bij het Croix de Paques door te lopen en op zoek te gaan naar de bronnen! Op elke topografische kaart staan ze aangegeven. De beek genaamd de Ruisseau des 11 Fontaines loopt dwars door het bos.
Wandelingen
Wandeling naar de lavoir de Willanseaux
De hele korte wandeling heen en terug voert langs de Loison en is de moeite waard. De lavoir is ingestort maar het bassin is nog altijd zichtbaar én gevuld met water.
Omschrijving van de wandeling
Aan de Rue Haut vinden we het opgeknapte huis op nr. 14 en daarnaast het huis van nr. 16 met de cul-de-four. Cul-de-four: een halfronde uitbouw met halfronde koepel. Veel gezien in kerken, maar in dit geval zit er aan de binnenzijde de broodoven, waar hij ook de naam aan ontleent. Een oven die veelal ook een deel van het huis verwarmde.
Langs het huis loopt de voormalige chemin de Quincy, nu genaamd Chemin de Willanseaux en dit pad leidt naar de oude wasplaats.
Jammer genoeg gaat het pad niet meer helemaal naar Quincy omdat het deels is afgesloten.
Wandeling naar het oude stationnetje en het Croix de Pâques.
Wandeling naar de 11 bronnen
Het moet niet al te moeilijk zijn om bij het Croix de Paques door te lopen en op zoek te gaan naar de bronnen! Op elke topografische kaart staan ze aangegeven. De beek genaamd de Ruisseau des 11 Fontaines loopt dwars door het bos.
De omschrijving van de wandeling is er nog niet. Wie maakt de wandeling en stuurt deze door aan .
Omschrijving van de wandeling
Parkeren aan het einde van de Rue Basse (uit de richting Juvigny). Totaal zo'n 2 km, wel stijgend.
Van daaruit is het een leuke korte wandeling naar het oude stationnetje van Han-lès-Juvigny. De brug over en rechts met de weg meedraaien dan links. Het lijkt alsof je op het terrein van een boer komt maar je kunt rechtdoor. 300 meter en daar ligt het stationnetje met de oude bielzen er nog naast. Nu in gebruik als onderkomen voor de paarden.
Terug naar de afslag en dan links af. Even klimmen en dan 700 meter verderop, net in het bos staat het Croix de Pâques (Paaskruis).
Het kruis werd door de Duitsers in de eerste wereldoorlog vernietigd. In 1929 werd op verzoek van de burgers het Christusbeeld vervangen door een gegoten beeld. En ook het kruis, aangetast door de tijd, werd vervangen door een nieuw kruis van eikenhout uit het plaatselijke bos.