De wasplaats van het type hal bestaat uit een dak op eenvoudige palen van hout of gietijzer en maakt gebruik van het water van een bron. De wasplaats is aan vier kanten geopend, en is verwant aan de oude markthallen.
Om de wasplaats schoon en hygiënisch te houden werden dergelijke open hallen ontraden. Men was bang dat men het vee er zou laten drinken, de groente er zou gaan wassen, het vuilnis erin zou werpen, de honden er hun speelplaats zouden maken en het niet lang zou duren voor eenden en ganzen er een mooie overdekte woning zouden vinden.
Lavoir type halle in St.Maurice-sous-les-Côtes. Foto: Moulin le Cygne.
Reglement:
La fontaine ne doit servir qu'à prendre de l'eau et y laver le linge. Il est défendu d'y mettre tremper des bois ou ustensiles, d'y laver des débris d'animaux, etc., ainsi que de faire des immondices dans les environs sous peine de 5 F d'amende.
De bron dient om water te nemen en er het wasgoed te wassen. Het is verboden om er hout of andere materialen schoon te maken, om er resten van dieren te wassen, enz, alsmede om vuilnis in de omgeving achter te laten op straffe van 5 F boete.
De kans op misbruik was te groot en veelal werd gekozen voor een gesloten of halfgesloten gebouw.
Het type half open ontstond vooral om de wasvrouwen behalve tegen regen en zon te beschermen ook beschutting te bieden tegen wind en kou. Behalve het dak op de palen werd een stenen muur van ongeveer 1.20 m. hoog gebouwd die voldoende beschutting bood tegen de wind maar ook tegen ongewenste blikken van buitenaf.
Halles-sous-les-Côtes (foto: Moulin le Cygne).
Volledig gesloten wasplaatsen. In de Noord Meuse zijn de meeste wasplaatsen gesloten. Deze wasplaatsen die met deuren en vensters zijn afgesloten, zijn veelal in de tweede helft van 19e eeuw gebouwd.
Lavoir in Loupmont, foto Moulin le Cygne.